Vineri, 4 iunie 2021, ora 16,00, Sala Eminescu, Bibliotecă V.A.Urechia
RAPORT DE ACTIVITATE- CCN IN PANDEMIE.
LANSARE CĂRȚI – IN MEMORIAM
Asociaţia ANCONAV Galaţi
AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
Colocviile Constructorilor de Nave
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas România
Colocviile constructorilor de nave (CCN) au avut ultima întâlnire în generosul spatiu al Bibliotecii V.A. Urechea la începutul lunii februarie 2020. La sfarsitul acelei luni s-a declanșat pandemia COVID 19, care ne-a împiedicat să ne întalnim în plen timp de 15 luni. Acum avem speranța că ne vom putea întoarce la normalitate. În ianuarie 2021 proiectul CCN a implinit 10 ani de activitate neîntreruptă.
În acest interval de izolare, CCN și-a continuat activitățile, iar comunicările s-au transmis online. O parte din articole a fost postată pe site-ul ANCONAV. Au fost 22 comunicări, am finalizat proiectul realizării unor monumente închinate navaliștilor de frunte, acceptați și în Academia de Stiinte Tehnice din România (ASTR) , dr. ing. Gelu Kahu și prof. univ. Liviu Stoicescu. Am continuat cercetările despre viața și realizările de excepție ale lui Matei Kiraly. Pregătim pentru luna iunie o expoziție la Muzeul Național de Marină din Constanța, cu sprijinul conducerii Forțelor Navale Române, Ligii Navale, ICE- ICEPRONAV, Șantierului Naval Militar Mangalia.
A fost o perioadă în care am pierdut colaboratori apropiați și de lungă durată: ing. Vasile Lăcătuș, membru de bază în echipa de coordonare CCN, prof. univ. Liviu Stoicescu, ing. Sever Meșca, ing. Victor Papadopol, ing. Radu Voinescu, prof. univ. Lucian Manolache, ing. Adrian Simion.
Toate aceste aspecte vor fi prezentate la începutul întâlnirii de către ing. Silvia Panaite, redactor coordonator. Activitatea din pandemie am grupat-o ca CCN 81- CCN IN 15 LUNI DE PANDEMIE.
Partea a doua a întâlnirii este dedicată lansării unor interesante cărți, având ca autori doi ingineri navaliști, care ne fac să înțelegem mai bine ce a reprezentat pentru știința și tehnica românească Institutul de Cercetări și Proiectări Navale și specialiștii săi:
–ICEPRONAV GALAȚI – ALTFEL. Întâmplări cu și despre inginerul Gelu Kahu și alți colaboratori. Colocviile Constructorilor de Nave . Autor ing. Constantin Alexandru.
– 200 AMINTIRI NECESARE, De la navele realizate la Casa Pionierului, la navele de azi, din Orașul Victoria la Hamburg. Aautor ing Nelu Jecu.
Ambele cărți au apărut la Editura Phoebus din Galați, redactor de carte fiind doamna Violeta Ionescu, scriitor și ziarist.
Cartea inginerului Nelu Jecu ne prezintă, în primul capitol, ce a însemnat activitatea de la Casa Pionierului din Galați pentru formarea sa ca specialist și ca om, sub eficienta coordonare a studentului, pe atunci, Matei Kiraly. Apoi ne conduce pe traseul complex al vieții și carierei sale ca inginer navalist în ICEPRONAV și în alte firme de proiectare.
Ing. C. Alexandru – care a publicat în 2008 o monografie consistenta a ICEPRONAV (ICEPRONAV Galați, 25 ani de activitate , 1966-1991), continuă să vorbească , în cartea care va fi lansată, despre Întâmplări cu și despre inginerul Gelu Kahu și alți colaboratori. Facând parte din echipa care lua deciziile în institut, ne dezvaluie întâmplări putin cunoscute, portretele unor specialiști care au influențat prestigiul institutului.
În partea a doua a cărții autorul face o trecere în revistă a tuturor colocviilor din cei 10 ani de activitate. Găsim, adunate cu grijă, istoria construcțiilor de nave din România, poveștile despre oamenii de seamă și faptele lor.
NOTA: Conform prevederilor actuale, numarul maxim de participant este de 50 de personae vaccinate, iar masca este obligatorie.
Va invităm să citiți articolul de mai jos, scris de invitatul nostru, ing. Florin Meșca, care redă cu multă acuratețe și talent desfășurarea evenimentului.