INVITAŢIE CCN – Nr. 72

INVITAŢIE
CCN – Nr. 72

Vineri, 8 februarie 2019, ora 16,00, Sala Eminescu, Bibliotecă

Asociaţia ANCONAV Galaţi

AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

EASYSHIPDESIGN – Platforma integrată de proiectare 3D dezvoltata de firma galateana SoftCAD Solutions

Studiu de caz : Conversie model 3D INVENTOR- pentru realizarea platformei si a capacelor mobile ale iahtului Amels, lungime 74m,  in Santierul Naval Damen Galati

Incepem cel de-al nouălea an al proiectului Colocviile Constructorilor de Nave (CCN72) cu prezentarea unei realizări  românești deosebite in domeniul programelor de proiectare 3D a navelor.

Invitat va fi  dl ing. Ovidiu Chirilă, cel care a realizat   pachetul de programe 3D cuprinse in platforma EasyShipDesign, platformă cu care se pot obtine rezultate comparabile cu sistemele Tribon-Aveva/NupasCadmatic. Programele au fost achiziționate de mai multe șantiere navale și firme de proiectare si funcționează cu succes: Damen Group, Vard, NASDIS, ICE Marine Design, Ship Design Group, Shipyard ATG Giurgiu etc..

După ce vom afla povestea dezvoltării acestei platforme soft, invitatul  va prezenta, ca studiu de caz, modul în care s-a facut  conversia unui model CAD 3D solide, sursa INVENTOR Autodesk, cu grad mare de detaliu, intr-un model SoftCAD Solutions / EasyShipDesign , disponibil in Damen Shipyard Galati, urmat de generarea informatiilor de productie, piese, desene corp, desene de ansamblu, liste de materiale, ordine de montaj piese (production engineering).

In urma cu doi ani s-a infiintat in  SN Damen Galati o grupă specializata în construirea acestor platforme speciale făcute anterior în Olanda. La prima generatie, documentatia a fost realizată de MEGA Engneering, respectiv conversia modelului INVENTOR in CADMATIC prin remodelare 3D manuala.  La a doua generatie, cea actuala (constructia a inceput in octombrie 2018), documentatia a fost realizată de Damen Galați, bazata pe conversia modelului INVENTOR de către firma SoftCAD Solutions.

Pentru SofCAD Solutions, tema a fost urmatoarea :

–          Exista modelul 3D Inventor, grad ridicat de detaliu, dar neutilizabil din punct de vedere al constructiei intr-un santier naval (model compus din solide 3D).

–          Determinarea unei metode de conversie si “reverse engineering”  in vederea obtinerii unui model utilizabil intr-un santier naval (piese, table si profile, desene, liste de materiale), cu grad cat mai mare de automatizare si intervenția cat mai redusă a omului, ca interfata.

–          Pastrarea identificarii pieselor cu modelul initial in vederea coordonarii clare a logisticii modelului (piese buyer supply, piese santier).

 Rezultatele au fost foarte  apreciate si au demonstrat profesionalismul firmei gălățene SoftCAD Solutions, având specialiști de excepție,cu o indelungă practică in proiectarea navală.

 Dl ing. Ovidiu Chirila este absolvent al Facultății de Nave si Inginerie electrică Galati, cu specializarea Masini si Instalatii de bord si punte, promotia 1993.  Si-a inceput activitatea in Șantierul Naval Naval Galati SA, la Biroul Proiectare Corp. A continuat activitatea pana in anul 2008 în cadrul Biroului de proiectare din Șantierul Naval DAMEN Galati (SNG a fost preluat in 1999 de Grupul Damen), ocupand functiile de inginer, coordonator proiectare Corp și inginer specialist, administrator de sistem Tribon M1 si NUPAS Cadmatic.

A făcut parte din primul colectiv de ingineri proiectanti, care a implementat si a lucrat pentru prima dată cu noul soft de proiectare integrată 3D, Tribon M1, ulterior NUPAS CADMATIC. A dezvoltat aplicatii software integrate in aceste sisteme de proiectare.

Din anul 2002 dezvoltă aplicatii software pentru domeniul naval la firma SoftCAD Solutions din Parcul de Soft Galati, la care este si adminstrator asociat.

In finalul înttâlnirii CCN 72 vom pastra un moment de reculegere pentru  specialistii din domeniul naval care ne-au părăsit recent, urmând ca la CCN 73 din martie 2019 să organizăm comemorarea  unor personalități cu o contribuție deosebită la dezvoltarea industriei navale românești.

Anunțăm și cooptarea în Comitetul de organizare CCN a dlui ing. Radu Moțoc, persoana foarte implicată in proiectul CCN încă de la lansare.

 Va invitam sa participati la colocviile navaliștilor!

 

AGENDA INTÂLNIRII CCN 72

16,00 – Deschiderea lucrarilor

16,10 –  Povestea elaborării platformei EasyShipDesign.

             Studiu de caz : Conversie model 3D INVENTOR- pentru realizarea platformei si a  

             capacelor mobile ale iahtului Amels, lungime 74m,  in Santierul Naval Damen   

              Galati.  Ing.  Ovidiu Chirila, SoftCAD Solutions

17,10 – Sesiune de  întrebari, discuții

17,45 – Păstrarea unui moment de reculegere pentru specialistii in domeniul naval care ne-au părăsit în 2018

18,00 – Inchiderea lucrărilor.

 

Comitetul de organizare CCN


Dr.Ing. Gelu KAHU  – Fondator CCN (1930- dec. 2018)
Dr.ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN-

                         Sponsor principal Bureau Veritas 

 Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru

Ing. Valentin POPESCU   – membru

Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator

Ing. Radu MOȚOC – membru

Silvia Panaite Mobile: +40 722 48 73 73