INVITAŢIE CCN – Nr. 55

Vineri, 3 martie 2017, ora 16.00, BVAU – Sala Eminescu, et.1

La CCN 55 s-a propus sa abordam, de aceasta data, teme culturale conexe subiectelor obisnuite, legate de constructiile navale.
Pana acum, in cadrul colocviilor navalistilor, am vorbit despre Dunare, in calitate de cale de navigatie, malurile sale oferind amplasamente pentru santiere navale si porturi care sa adaposteasca navele.

Acum, vom invita un scriitor, care sa ne povesteasca despre Dunare si despre portul Galati, de la inceputurile constructiilor de corabii si pana azi, prezentate, asa cum le-a perceput si descris in doua volume publicate in ultima perioada:Dunarea: poveste si adevar (2013) si De Dunare/ Dainuire la Galati (2016).
Nu intamplator, este vorba despre dl prof. dr. Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii Judetene V.A. Urechia, institutie implicata direct in proiectul CCN.

Dl prof. dr. Z. Ilie a absolvit in 1979 Facultatea de Litere a Universității din București.
Este doctor în filologie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, cu teza „Reflectarea fenomenelor literare în presa românească între anii 1990-2000” (2012) si doctor în jurnalism şi comunicare la Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova, cu teza „Publicistica în opera lui Vasile Alexandrescu Urechia în contextul social-politic al epocii” (2014). Este director al Bibliotecii Judetene Galati din anul 2007.
A scris mai multe carti despre Galati, printre care amintim un cuprinzator ghid turistic al orasului, sau studiul Galaţiul în spaţiul cultural naţional (2013).

A doua lucrare va fi prezentata de dl ing. Radu Motoc – Epopeea inalţării statuii lui Miron Costin din Iaşi (Miron Costin si V. A. Urechia)- care va fi legata de patronul Bibliotecii Judetene, scriitorul, istoricul, profsorul universitar si omul politic V.A. Urechia (1834-1901). Acesta a fost membru fondator al Acadremiei Romane, iar in calitate de om politic, a fost deputat si senator de Covurlui si de Galati din 1867, timp de trei decenii.
După 1889, sprijină biblioteca oraşului Galati , căreia îi donează colecţia sa de cărţi rare. V. A. Urechia a cercetata si pubicat opera lui Miron Costin si s-a ocupat de ridicarea unei statui a acestuia in Iasi.
Din cercetarea dlui ing. R. Motoc, vom descoperi amploarea acestei personalitati si modul in care functiona societatea romaneasca la sfarsit de secol XIX.

Radu Motoc este absolvent al Facultatii de Mecanica din Brasov.. A lucrat in Santierul Naval Galati, Serviciul Dispeceri (1968-1975) si apoi s-a transferat la ICEPRONAV, ca inginer proiectant, in cadrul Atelierului Masini I (1975-1992). Intre 1992 si 2004 a fost seful Srviciului Logistica la compania Romtelecom.
Are pasiuni vechi pentru filatelie, numismatica si bibliofilie, este un colectionar impatimit si a publicat de-a lungul timpului numeroase articole in reviste de specialitate.
De la inceputul anilor 2000 a inceput sa-si valorifice cercetarile in domeniul istoriei, participand cu lucrari la importante simpozioane nationale (Genealogie, Monumentul – Iasi, considerat ca cel mai important din Romania,s.a.). Lucrarile sale au aparut in publicatii locale, nationale si internationale.

In ultima parte a colocviului ii vom aduce un omagiu inginerului Ion Rebega(11.10.1935-21.02. 2017). Va fi evocat de colegii sai, conf. univ. ing. Vasile Alexandru si ing. Constantin Alexandru.
Ing. Ion (Nelu) Rebega s-a nascut pe plaiuri vrancene, a absolvit Liceul Unireadin Focsani, iar in 1958, Facultatea de Mecanica din Galati, specializarea Nave si Instalatii de Bord. A fost repartizat la Santierul Naval Constanta, iar dupa stagiatura s-a tranferat la NAVIMPEX Galati. Din 1962, toata cariera sa s-a derulat la ICEPRONAV, ajungand in pozitia de sef de proiect. A decedat, dupa o lunga suferinta, la data de 21.02.2017.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Vă invitam să participati la colocviile navalistilor.

AGENDA INTÂLNIRII CCN 55

16,00 – Deschiderea lucrarilor

16,15 – Galatiul, de la inceputurile constructiilor de corabii si pana azi, reflectat in volumele: Dunarea: poveste si adevar (2013) si
De Dunare/ Dainuire la Galati (2016)
Prof. dr. Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii V. A. Urechia, autorul volumelor

16,45 – V.A. Urechia , patronul Bibliotecii Judetene Galati
Epopeea inalţării statuii lui Miron Costin din iaşi (Miron Costin si V. A. Urechia)
Cercetator istoric, ing. Radu Motoc

17,200 – In memoriam . ing. Ion Rebega ( 11.10.1935-21.02. 2017)
conf. univ. ing. Vasile Alexandru, ing. Constantin Alexandru

18,00 – Închiderea lucrărilor

Materiale CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.

Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU, – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –
Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU – Coordonator Adjunct
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ – membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator