Vineri, 13 mai 2016, ora 17.00, BVAU – Sala Eminescu, et.1
Comitetul de organizare CCN si-a propus ca in 2016 sa abordeze teme diferite, care sa puna in evidenta proiectele deosebite care se realizeaza in firmele membre ANCONAV, tehnologiile si soft-urile care au fost si sunt utilizate in procesul de conceptie si construire, preocuparile avute de-a lungul timpului pentru a gasi solutii inovative si de a stimula cercetarea si formarea specialistilor care vor lucra in domeniul constructiilor navale.
La CCN 48 au fost invitati sa prezinte lucrari doi ingineri ale căror cariere au fost strans legate de dezvoltarea SN Constanta: dl ing. Nicolae Orac si dl ing. Ciprian Tărcuţă,.
1. In lucrarea Creaţia tehnico-ştiintifică, preocupare de tradiţie la SN Constanţa. Inovaţii si invenţii brevetate, aplicate in procesul de construire si reparare a navelor, realizata de dl ing. Nicolae Orac, in colaborare cu Srviciul de Marketing al santierului si cu dl ing. Paul Hârţescu, va urmari in mod cronologic strategiile si actiunile care au incurajat creatia tehnico-stiintifică: infiinţarea in 1951 a Serviciului Tehnic, care avea în componenţă Secţia de studii şi proiecte, Secţia tehnologică şi Secţia de invenţii, inovaţii, raţionalizări şi standarde. Apoi a fost infiinţat Cabinetul tehnic, factor activ permanent pentru identificarea, selectarea şi aplicarea soluţiilor tehnice noi în producţia Şantierului Naval Constanţa. Lucrarea va urmari si modul in care s-a facut valorificarea creaţiei tehnico-ştiinţifice în producţia SNC, exemplificand cu dosare de invenţii şi inovaţii înregistrate la Cabinetul tehnic, până în anul 2002. Pe lista autorilor gasim 33 de inventatori şi 222 de inovatori înregistraţi până în anul 1990. Trebuie precizat şi faptul că numai în perioada 1980-1985, la Cabinetul Tehnic s-au înregistrat 106 dosare de inovaţii si 17 cereri de brevete de invenţii. Începând cu anul 1984, Cabinetul Tehnic a participat la toate expozitiile şi concursurile organizate în cadrul saloanelor de invenţii şi inovaţii. Cabinetul Tehnic al întreprinderii a fost distins cu Diploma de onoare a OSIM pentru calitatea şi eficienţa activităţii desfăşurate.
Dl ing. N. Orac este absolvent al Facultăţii de Nave din Galati, promotia 1958 si a lucrat in şantierul constănţean in perioada 1958-1997, ocupând pe rand următoarele funcţii: şef Sectie Navală , şef Serviciul Proiectare, inginer şef adjunct Constructii nave ( 8 ani ) , şef Atelier Proiectare Tehnologii Constructii Nave (15 ani), şef Serviciu Plan-Dezvoltare, şef Serviciu Organizarea Productiei.
Dl Paul Hârţescu, inginer constructor naval, promotia 1976, a fost proiectant tehnologie la APTCN,şef de Sectie, şef Serviciu CTC, director tehnic, manager proiect, in cadrul SN Constanţa.
2. LucrareaExperienţele unui inginer de garanţie a fost propusă de dl ing. Ciprian Liviu Tărcuţă, care şi-a desfăşurat o mare parte din activitate in SNC laServiciul Dispeceri Construcţii noi, fiind şeful acestui serviciu până la privatizare. A fost dispecer chiar la prima navă de 55.000 tdw construită la Constanţa. A fost imbarcat la primele voiaje ale navelor de care s-a ocupat (cu care, practic, a inconjurat planeta), în calitate de inginer de garanţie. La plecarea din şantier,nava avea la bord un reprezentant al şantierului care avea ca sarcina sa coopereze cu echipajul in vederea unei bune exploatari a echipamentelor si instalatiilor, să rezolve anumite probleme aparute in exploatare si să constate eventuale deficienţe care ar putea apărea din cauza constructorului, fiind obligaţia şantierului de a le remedia, pe cheltuiala sa. Nu este o sarcina uşoară si, de multe ori, apar situatii critice, care pun nava in situatie de risc. Dl ing. Tărcuţă ne va relata întamplari din câteva voiaje in care au aparut probleme grave, care ar putea sta la baza unui scenariu pentru un film de aventuri!
Amintim si faptul că in ziua colocviului, inginerii navalişti care au absolvit facultatea acum 58 de ani (printre care se află şi domnii ingineri Nicolae Orac, Vasile Alexandru, Ioan Călina, Victor Papadopol, Constantin Iosifescu), vor sărbători la Galaţi evenimentul.
Vă invitam să participati la colocviile navalistilor.
AGENDA INTÂLNIRII CCN 48
17,00 – Deschiderea lucrarilor
Dr. ing. Jean Sever Popovici, Coordonator CCN
17,15 – Creaţia tehnico-ştiintifică, preocupare de tradiţie la
SN Constanţa. Inovaţii si invenţii brevetate, aplicate in procesul
de construire si reparare a navelor
ing. Nicolae Orac
17,50 – Experienţele unui inginer de garanţie
ing. Ciprian Liviu Tărcuţă
18,25 – Discutii, intrebari
19,00 – Închiderea lucrărilor
Materialele CCN se gasesc pe site-ul www.anconav.ro.
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU, – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –
ing. Valentin POPESCU – Coordonator Adjunct
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ – membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator