INVITAŢIE CCN – Nr.47

Vineri,  1 aprilie 2016, ora 16.00,  BVAU – Sala Eminescu, et.1
 
Comitetul de organizare CCN si-a propus ca in 2016 sa abordeze teme diferite, care sa puna in evidenta proiectele deosebite care se realizeaza in firmele membre ANCONAV, tehnologiile si soft-urile  care au fost si  sunt utilizate in procesul de conceptie si construire,  preocuparile avute de-a lungul timpului pentru a gasi solutii inovative si de a stimula cercetarea si formarea specialistilor care vor lucra in domeniul constructiilor navale.
Astfel, la CCN 47 din 1 aprilie 2016,dl ing. Valentin Popescu, care a lucrat in Santierul Naval din Galati de la terminarea Facultatii de Nave din Galati, ajungand pana la pozitia de  director tehnic, va prezenta lucrarea –  Abordarea productiei de nave prin Metoda Matriciala” (Matrix Organization) la Santierul Naval Damen Galati
Nava este un produs foarte complex, fiind compusa dintr-o cantitate enorma de materiale, componente si echipamente. La construirea sa participa resurse umane cu specializari foarte diferite si contribuie mai multe firme subcontractoare.
Pentru a putea realiza produse de inalta calitate, cu pret competitiv, in termene scurte, in conditiile unei piete fluctuante, santierele navale cu un portofoliu mare de nave de diverse tipuri, pentru clienti diferiti, cu termene de livrare diferite, santierele trebuie sa organizeze cu mare atentie si pricepere intreaga productie.
S-au dezvoltat de-a lungul timpului metode si programe speciale  de organizare si planificare a resurselor materiale, umane si de timp pentru proiecte complexe.
In  2015, Santierul Naval Damen Galati a avut  49 nave in fabricatie,  realizate dupa 16 proiecte diferite, iar 25 nave a trebuit sa fie livrate. Managementul acest portofoliu de proiecte din firma a fost realizat  folosind  “Metoda Matriciala” (Matrix Organization).
Metoda permite un control permanent al progresului proiectului/navei in toate fazele:  proiectare (engineering), aprovizionare, construire, punere in functie, probe de chei si de mare, livrare. Metoda include si comunicarea adecvata cu partenerii din  Grupul Damen si clientul final.
 Implementarea metodei “Matrix Organization” s-a facut cu dificultate pentru ca  a presupus  schimbarea mentalitatii  personalului productiv. A trebuit sa se renunte la lucrul pe baza de buletine si sa se treaca la lucrul pe bugete de ore, sa se consulte in permanenta planning-ul, sa se realizeze lunar planificarea atelierelor dupa planning-ul fiecarei nave. In tot acest proces seful de proiect are un rol esential.
Aplicarea acestei metode a condus in final la o crestere a responsabilitatii  celui care organizeaza locul de munca, prin  inlocuirea grijei  acestuia de a “inchide luna” cu preocuparea pentru o mai buna eficienta.
Un aspect important in implementare  a fost stabilirea unui grad optim de detaliere a procesului de fabricatie (echilibru intre necesitatea programarii atelierelor si controlul progresului navei) in asa fel incat planning-ul fiecarei nave sa poata fi urmarit si controlat.
Un management inteligent este, fara indoiala, calea cea mai buna pentru atingerea tintelor propuse, cu riscuri minime si eficienta maxima.
Vă invitam  să participati la colocviile navalistilor.
AGENDA INTÂLNIRII CCN 47

16,00  – Deschiderea lucrarilor  

              Dr. ing. Jean Sever  Popovici, Coordonator CCN
16,15 –  Abordarea productiei de nave prin Metoda Matriciala”                 (Matrix  Organization)  la Santierul Naval Damen Galati
               ing. Valentin Popescu
17,25 – Discutii, intrebari
18,00  – Închiderea lucrărilor
 
Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   
                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
Dr. ing. Roman PIRVULESCU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
 
 
NOTA:
– La adresa: http://www.anconav.ro/ccnc/caiete-ccn/ .puteti accesa publicatiile CCN.
– La adresa de mai jos se gasesc imagini de la CCN 46.