INVITAŢIE CCN – Nr.40

AGIR Sucursala Galaţi
Asociaţia ANCONAV Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
 
Colocviile Constructorilor de Nave
 
INVITAŢIE
CCN – Nr.40
 
Vineri,  5 iunie  2015, ora 16,  BVAU – Sala Eminescu, et.1
 
In cadrul ciclului  Şantierele navale româneşti: istorie şi performanţe – oameni şi fapte, la data de 5 iunie 2015, se va prezenta DAMEN Shipyards Galati.
 
Santierul naval din Galati a fost fondat in 1893 de catre inginerul Ghe. Fernic, folosind experienta de cateva secole a resurselor umane din Galati, cel mai mare port al Romaniei de pe Dunare. Dupa nationalizare, in 1950, santierul fuzioneaza cu fostul Arsenal al Marinei Militare, cu experienta in constructii si reparatii de nave  din 1864. In Galati a existat o scoala puternica de formare a  fortei de munca din acest domeniu, aici s-a infiintat acum mai bine de 60 de ani, prima Facultate de Arhitectura Navala din Romania, care a alimentat cu ingineri bine pregatiti pentru proiectare, cercetare si productie intreaga industrie navala romaneasca. Inginerii navalisti pregatiti la Galati pot fi gasiti acum in toate zonele de pe glob unde se construiesc nave.
SNG a fost modernizat in mai multe etape dupa 1950, creand conditii pentru construirea de nave de mare tonaj, foarte complexe. La sfarsitul anului 1970 SNG construise 477 de nave: tancuri, barje, cargouri, remorchere si nave de pescuit. Dupa 1975 s-au construit  nave de inalta tehnologie si mare capacitate, pentru clienti romani si straini, culminand cu realizarea celor 7 platforme de foraj marin care sunt si azi in functiune.
Dupa 1990, cand clientii romani nu au mai putut cumpara nave, SNG s-a orientat catre diversi clienti straini, printre care si catre Grupul Damen din Olanda (1994), livrand acestuia mai multe corpuri de nava. Buna colaborare s-a finalizat prin cumpararea in1999 a pachetului majoritar de actiuni al SNG de catre Grupul Damen, santierul luand denumirea de DAMEN SHIPYARDS GALATI. A urmat un program ambitios de investitii, de crestere a eficientei productiei si a conditiilor de munca. Damen Shipyards Galati este acum un santier care realizeaza produse de top, de inalta calitate si diversitate, pentru navigatie civila si militara. Isi continua programul de modernizare prin utilizarea unui sistem de management si de calitate performant si acordand o importanta atentie cresterii calificarii resurselor umane (aprox. 2800 de angajati).
Damen Shipyards Galati are 4 linii de productie unde se poate construi o larga varietate de tipuri de nave (nave de aprovizionare platforme marine, nave pentru aparare si siguranta, barje, feriboturi, alte nave de transport public, etc.).
Damen are o echipa de cercetare si dezvoltare care are ca tinta realizarea de proiecte inovative, prietenoase cu mediul. Se urmareste imbunatatirea produselor luandu-se in considerare propunerile clientilor si ale societatilor de clasificare, atat in timpul constructiei cat si pe durata probelor din santier si de pe mare.
Despre DAMEN SHIPYARDS Galati – performante tehnice si economice, produse, specialisti – va vorbi la CCN 40  domnul inginer Florin Spataru, director HR & Corporate Affairs, presedintele Asociatiei Constructorilor de Nave din Romania ANCONAV, in timp ce Domnul ing. Vasile Lacatus, fost inginer sef Conceptie in SNG, va puncta etapele majore de dezvoltare a santierului inainte de privatizare. 

Despre proiectul Colocviile Constructorilor de Nave (CCN) puteti afla mai mult vizitand site-ul ANCONAV (www.anconav.ro).
 
Va invitam sa faceti o scurta incursiune in  istoria celui mai vechi santier naval de pe Dunarea romaneasca si  sa descoperiti realizarile sale actuale.
 
.
AGENDA INTÂLNIRII CCN 40
 
16,00  – Deschiderea lucrarilor. Ciclul Şantierele navale româneşti: istorie    
             şi performanţe – oameni şi fapte
              Dr. ing. Jean Sever  Popovici Coordonator CCN
16,15 – DAMEN Shipyard- prezentare
             Ing. Florin Spataru, director Resurse Umane si Afaceri Corporatiste
16,50 – Santierul Naval din Galati: Scurta istorie 
               Ing. Vasile Lacatus
17,30 –  Discutii, completari, intrebari
18,00  – Închiderea lucrărilor



Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   
                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
Ing.Vasile LĂCĂTU
Ș –  membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator


Mobile: +40 722 48 73 73