CCN ÎN PANDEMIE – Nr. 87, ianuarie 2022
Colocviile Constructorilor de Nave
Asociaţia ANCONAV Galaţi
AAN- Asociația Arhitecților Navali, AGIR Sucursala Galaţi,
Biblioteca V.A.Urechia
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas România
SCURT ISTORIC AL SOCIETĂȚII DE CLASIFICARE
“REGISTRUL NAVAL ROMÂN”
Autor: Dr. Ing. Dumitru LUPAȘCU
Începem anul 2022 cu o nouă variantă a COVID 19, Omicron, care se răspândeste cu rapiditate și în România. Speram ca in această primăvară să ne întalnim din nou în frumoasa Sală Eminescu din fosta cladire a Comisiei Europene a Dunării din Galați.
In prima lună a lui 2022 vă transmitem un articol foarte interesant al domnului dr. ing. Dumitru Lupașcu, care ne spune povestea societății de clasificare română, Registrul Naval Român, de la inceputuri și până la desființare. Articolul a fost publicat în revista MAREA NOASTRĂ, editată de LIGA NAVALĂ.
Povestea societăților de clasificare începe în anul 1760 în cafeneaua lui Edward Lloyd din Londra, frecventată de comercianți, asiguratori și alte persoane implicate în transportul maritim,. Autorul face o trecere in revistă a societătilor de clasificare care s-au înfiintat ulterior, începând cu Lloyd Register.
Evoluţia ascendentă a construcţiilor şi transporturilor navale maritime şi fluviale din ţara noastră a impus ca în 1955 să se înființeze un serviciu special al Direcției Generale a Navigației Civile, denumit Registrul Maritim şi Fluvial. Apoi, prin H.C.M. 1358 din 1968, respectiva direcţie se transformă în întreprinderea economică denumită Registrul Naval Român (RNR).
RNR s-a dezvoltat vertiginos și pe parcursul existenței sale a promovat consecvent cooperarea şi colaborarea pe plan internaţional în domeniul activităţii de clasificare şi supraveghere tehnică a navelor. Ca urmare, RNR a încheiat contracte de cooperare şi suplinire reciprocă cu numeroase societăţi de clasificare din străinătate.
Declinul și desființarea RNR, generate de complexele evenimente politice, sociale si economice de după 1989 si in special de reducerea drastică a flotei de nave maritime clasificata de RNR, într-o economie de piață liberă, reprezintă o poveste tristă. Vă lăsăm să o descoperiți singuri!
Domnul dr. ing. Dumitru Lupașcu a activat în cadrul RNR încă de la începutul carierei de navalist, iar teza sa de doctorat a avut ca titlu,
CONTRIBUȚII LA ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI DE CONSTRUCȚIE A NAVELOR ÎN CONTEXTUL REGLEMENTĂRILOR INTERNAȚIONALE ŞI NAȚIONALE.
Va invitam sa parcurgeti aceasta scurta istorie a RNR.
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU – Fondator CCN (1930- dec. 2018)
Dr.ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN
Sponsor principal Bureau Veritas Romania
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Valentin POPESCU – membru
Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
Ing. Radu MOȚOC – membru
SP- 20 ian. 2022