INVITAŢIE CCN – Nr. 78

INVITAŢIE
CCN – Nr. 78

Vineri, 8 noiembrie 2019, ora 16,00, Sala Eminescu, Bibliotecă V.A.Urechia

Asociaţia ANCONAV Galaţi

AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
Colocviile Constructorilor de Nave

Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Veritas  Romania

Comisia Europeană a Dunării (1856-1938) și Comisia Dunării

 (1948-prezent),  instituții europene pentru reglementarea navigației

libere și în condiții de siguranță pe Dunăre

 

La colocviile din 8 noiembrie 2019, CCN 78, vom discuta despre instituțiile care au reglementat, din 1856  libera circulatie pe fluviul Dunărea si întreținerea șenalului navigabil  pentru  asigurarea conditiilor de navigatie in siguranță. Aceste instituții au rezultat ca urmare a creșterii transporturilor fluviale după aparitia navelor cu corp metalic si cu propulsie mecanică, care au sporit schimburile de marfuri și de pasageri.

Galațiul a fost primul sediu al Comisiei Europene a Dunăarii (1856-1938), iar Biblioteca Județeană V.A.Urechia, unde se desfășoară colocviile navaliștilor,, functioneaza din 1968 in superbul palat al CED.

În prima parte a colocviului, dl consilier superior Marius Mitrof de la Directia de Cultură si Patrimoniu Galați va prezenta lucrarea Memoria Palatului Comisiunii Europene a Dunării .

Edificat la Galaţi, în perioada 1893-1895, Palatul a fost martorul nu numai a deciziilor  privind regimul navigaţiei pe Dunăre, ci şi a unor evenimente care constituie pagini negre în istoria mondială a secolului XX.  Bombardat la 10 octombrie 1917 de către armatele bulgaro-germane, Palatul C.E.D. a suferit daune majore, devenind „un morman de dărâmături”. Pe verticală au rămas doar pereţii exteriori şi câţiva pereţi interiori şi aceştia puternic avariaţi.

Intre 1922 şi 1923, Palatul C.E.D. a prins, din nou contur, pe o construcţie mai solidă, permiţând membrilor Comisiei Europene a Dunării să îşi continue activitatea până în anul 1948.

 

Dl Marius Mitrof este licențiat în Științe juridice, la Facultatea de Drept Universitatea  Galați și are un master în  specialitatea  Patrimoniu şi turism cultural la Universitatea din Iași. Lucrează din 2000 la Direcția Județeană de Cultură Galați și este consilier superior. A realizat  emisiunea “A fost odată în Galaţi”, la televiziunea regională “Express TV Galaţi-Brăila”, 2012- 2017 și are publicate numeroase articole , marea majoritate legate de istoria Galațiului și a oamenilor săi de seamă, participand la cele mai importante evenimente naționale legate de cercetarea istorică.

 

In partea a doua a colocviului. ing. Silvia Panaite va face o scurtă trecere in revistă a evenimentelor importante din istoria Comisiei Europene a Dunării (1856-1938, cu sediul la Galați) și a Comisiei Dunării (1948-prezent, cu sediul la Budapesta din 1954). Vom afla care sunt documentele care reglementeaza navigatia si protectiia mediului, modul de colaborare cu Comisia Europeana si proiectele acesteia, cum ar fi Strategia Dunării.

Ing. Silvia Panaite este absolventa a Facultatii de Electronica si Telecomunicatii Bucuresti, a lucrat in SNG si ICEPRONAV, ocupandu-se de instalatiile de navigatie si radiocomunicatii la bordul navelor (instalare, proiectare). A fost director de proiecte și marketing la CN Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați, iar  în prezent este redactor coordonator in proiectul CCN și se ocupă cu realizarea publicațiilor care  prezinta realizarile din  domeniul construcțiilor navale in România.

 La  data de 21 septembrie 2019 inginer Anton Praisler, personalitate marcantă a industriei navale, a decedat. Era nascut pe 25 sept. 1925. A fost foarte apropiat de proiectul nostru si o mportanta sursa de informatii despre  constructiile navale si istoria Galatiului. Incă de când era student i se spunea Fiul Galațiului. L-am invitat pe dl prof. Ion Cioroiu de la Colegiul Național Vasile Alecsandri –C NVA, care l-a vizitat  adesea si a pus pe hartie povestea vietii acestuia. Dl prof. Cioroiu este profesor de geografie și un cercetator pasionat al istoriei locului: acum  strange documente pentru un volum cu povestea familiilor  importante ale Galatiului. A publicat mai multe lucrări dintre care menționăm monografia colegiului realizata in două volume,  CNVA Galați, 150 de ani de existență, 1867-2017.

Va invitam sa participati la colocviile navaliștilor!

Alte informatii despre CCN se găsesc pe site-ul www.anconav.ro 

AGENDA INTÂLNIRII CCN 78

16,00 –   Deschiderea lucrarilor

16,10 –  Memoria Palatului Comisiunii Europene a Dunării

          Consilier superior Marius Mitrof, DirectiaJudețeană de Cultură și Patrimoniu Galați

16,50  – Comisia Europeană a Dunării (1856-1938) și Comisia Dunării

 (1948-prezent),  instituții europene pentru reglementarea navigației

libere și în condiții de siguranță pe Dunăre

         Ing. Silvia Panaite – Redactor coordonator CCN

17,15  In memoriam Ing. Anton Praisler, 25.09.1925-21.09.2019

          Prof. Ion Cioroiu- CNVA

 17,45  Sesiune de intrebari, dezbateri

18,00  Inchiderea lucrarilor

Va invitam sa participași la colocviile navaliștilor!

 

Comitetul de organizare CCN


Dr.Ing. Gelu KAHU  – Fondator CCN (1930- dec. 2018)
Dr.ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN-

                         Sponsor principal Bureau Veritas 

 Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru

Ing. Valentin POPESCU   – membru

Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator

Ing. Radu MOȚOC – membru

 

Silvia Panaite Mobile: +40 722 48 73 73