INVITAŢIE CCN – Nr. 58

Asociaţia ANCONAV Galaţi
AGIR Sucursala Galaţi
Biblioteca V.A.Urechia
 
Colocviile Constructorilor de Nave
Proiect coordonat si sponsorizat de Bureau Vertas  Romania

INVITAŢIE
CCN – Nr. 58

Vineri,  9 iunie 2017, ora 17.00,  BVAU – Sala Eminescu, et.1
 
 
La colocviile navalistilor din  9 iunie 2017 am ales o tema care se refera la noi reglementari de mediu pentru navele maritime:   Masuri pentru imbunatatirea instalatiilor de propulsie in vederea respectarii cerintelor MARPOL VI, regulile 13,14 si 15, referitoare la limitarea emisiior si zonele de control al emisiilor – ECA.

 
In anii ’70, din cauza cresterii puternice a activitatilor industriale si de transport, poluarea a inceput sa-si faca vizibile consecintele asupra tuturor formelor de viata.  Organizatia Natiunilor Unite  a convocat intalnirea de la Rio (1972), numita Earth Summit, unde s-a semnat o Convetie cu privire la reducerea poluarii pe planeta.  Au urmat Protocolul de la Kyoto (1992) cu privire la schimbarile climatice si, in 2016, Conventia de la Paris (COP).
Pentru ca navele sunt o sursa de poluare a marilor si oceanelor si a aerului, in 1973  a intrat in vigoare  MARPOL’73, Conventia Internationala pentru prevenirea poluarii generate de nave, document realizat de Organizatia Internationala Maritima (IMIO). Obiectivele conventiei sunt prezervarea mediului marin prin eliminarea totala a poluarii generate de combustibili sau  alte substante nocive (dioxid de sulf, oxizi de azot, particule rezultate din procesul de incinerare) si minimizarea accidentelor determinate de deversari accidentale  ale acestor substante,
S-au stabilit prin Marpol limite de emisie a substantelor nocive, la nivel global si pentru Zonele de Control al Emisiilor (ECA) , cu  trafic intens, unde limitele sunt mai scazute.
Zonele ECA  stabilite de Marpol in 2011 sunt: Marea Baltica si Marea Nordului, Coastele SUA si ale Canadei, Marea Caraibelor.
Anexa VI a MARPOL a intrat in vigoare in 2005  si introduce cerinte care se refera la poluarea aerului cu substante care ar putea afecta stratul de ozon: dioxid de sulf, oxizi de azot, componente organice volatile. Mai sunt precizate si cerinte pentru sistemele de curatare a traseului de evacuare a gazelor, incineratoare, calitatea combustibililor, cerinte speciale pentru platforme de foraj marin.
Pentru  respectarea acestor reguli, proiectantii si  armatorii trebuie sa ia masuri speciale.  Domnul ing. Marian Mocanu, specialist in sisteme de propulsie navale, va prezenta solutii tehnice pentru  reducerea poluarii , pentru respectarea cerintelor  MARPOL VI.
 
 
Ing. Marian Mocanu a absolvit in 1972, Facultatea de Mecanica, Sectia Constructii de  Nave, Instalatii de punte si bord, din Institutului Politehnic Galati. A fost repartizat la ICEPRONAV, unde a lucrat intreaga cariera (43 de ani). A lucrat ca stagiar  la atelierul MASINI 1, in colectivul coordonat de dl ing. J. Alexiu, sef de atelier fiind dl ing. V. Papadopol.
In ICEPRONAV  a avut functiile de coordonator colectiv (team leader), sef Atelier Masini 1 (manager departament), project chef engineer si consilier tehnic departamental.
A participat direct sau a coordonat activitatea de proiectare pentru instalatii de propulsie si arhitectura Compartiment Masini, pentru nave construite in toate santierele navale romanesti si pentru export in Rusia, Franta, Grecia, Canada, Germania.
A participat la elaborarea de proiecte pentru instalatii de  propulsie pentru nave de  mare tonaj, construite in Romania (pentru flota NAVROM si flote straine), pentru nave de linie si nave fluviale, precum si la elaborarea de proiecte pentru nave militare, pentru diverse flote din lume ( Grecia Franta, Oman, Canada).
 
 
Vă invitam  să participati la colocviile navalistilor.
 
AGENDA INTÂLNIRII CCN 58

17,00  – Deschiderea lucrarilor  

17,15    Masuri pentru imbunatatirea instalatiilor de propulsie in vederea respectarii cerintelor MARPOL VI, regulile 13,14 si 15, referitoare la limitarea emisiior si zonele de control al emisiilor – ECA

 
18,15 – Discutii

19,00  – Închiderea lucrărilor
 
Materiale CCN se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.
 
Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU,  – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –   
                                                   Coordonator CCN;
ing. Valentin POPESCU   – Coordonator Adjunct 
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ –  membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
Silvia Panaite
 Mobile: +40 722 48 73 73