INVITAŢIE
CCN – Nr. 54
Vineri, 10 februarie 2017, ora 16.00, BVAU – Sala Eminescu, et.1
CCN – Nr. 54
Vineri, 10 februarie 2017, ora 16.00, BVAU – Sala Eminescu, et.1
Primul colocviu al navalistilor din 2017, CCN 54, debuteaza cu luucrarea Invenţii si inventatori din ICEPRONAV, 1966- 1991, prezentata de dl dr. ing. Roman Pirvulescu.
Se va pune in evidenta activitatea de inventica si inovare desfasurata de specialistii din ICEPRONAV, in procesul de proiectare-cercetare, in perioada 1966-1991, prin prezentarea brevetelor de INVENTATOR si INOVATOR obtinute si descrierea inventiilor, insotita de fotografii ale echipamentelor si instalatiilor brevetate.
Fara indoiala, omenirea a progresat datorita capacitatii creative a unor indivizi sau grupuri de a inova(rezolvarea unei probleme de tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătățirii (productivității) muncii sau perfecționării tehnice), sau de a inventa (rezolvare sau realizare tehnică dintr-un domeniu al cunoașterii care prezintă noutate și progres față de stadiul cunoscut până atunci).
Inovarea este considerata motorul principal de crestere economica.
Activitatea de construire a navelor, pornind de la mici ambarcatiunil, pana la navele modrne de azi, a inglobat un lung sir de tehnici si echipamente noi.
La ICEPRONAV Galati, din 1966 si pana in prezent s-au proiectat nave noi, care sa satisfaca cerintele unor clienti exigenti, romani si straini, si a unor reguli internationale(IMO etc.) din ce in ce mai stricte. Navele noi au presupus solutii noi, optimizari, siguranta sporita, poluare minima, preturi competitive etc.
Industria navala s-a schimbat si se schimba rapid, in special in ultima perioada, in care se face trecerea de la societatea industriala la cea digitala (postindustriala). Investitiile importante in cercetare si dezvoltare, computerele puternice, automatizarile si robotii utilizati in procesul de construire, tehnologiile si materialele inovative, noi metode de organizarea a productiei si de management integrat, au generat schimbari majore in industria navala.
Comisia Europeana a dezvoltat o strategie de inovare in industria navala si finanteaza proiecte in acest domeniu. Un nou program, LeaderSHIP 2020, a fost adoptat in 2013 pentru a contracara efectele crizei in sectorul naval ,pentru a stabili o viziune strategica .
Pentru a face fata concurentei mari de pe piata, facuta in special din tarile din Asia, UE trebuie sa ofere pietei produse inovative, ecologice (green), eficiente energetic, foarte specializate, ingloband tehnologii de varf.
Pentru cei interesati recomandam parcurgerea articolului „7 Inovatii care pot schimba viitorul industriei navale”, de pe site-ul Minex Group, la adresa:
Dl. dr. Ing. Roman Pîrvulescu este absolvent al Facultatii de Mecanica, sectia Nave si Instalatii de Bord, Institutul Politehnic Galati, promotia 1973 si este doctor in Inginerie Mecanica al Universitatii “DUNAREA de JOS” din Galati.
A lucrat la ICEPRONAV Galati in perioada 1973-2007, in pozitia de inginer stagiar, inginer proiectant, cercetator stiintific. In diferite departamente: Atelierul de Prototipuri, Atelierul Studii si Oferte, din 1978 in Baza de Cercetare Hidrodinamica Navala ICEPRONAV (sef laborator Rezistenta la inaintare, Autopropulsie, Seakeeping, 1981-1992, sef Baza de cercetare, 2003-2007). S-a ocupat cu activitatea de cercetare aplicativa si experimentala pentru optimizarea performantelor diferitelor tipuri de nave si constructii plutitoare.
In perioada 2007-2011 a activat la Santierul naval DAMEN Galati, Serviciul tehnic si in grupul DAMEN RESEARCH, in functia de inginer specialist.
In perioada 2011- 2014 a fost director la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea si apoi expert tehnic, 2015-2016.
Dl dr. ing. Pirvulescu va prezenta lista destul de lunga a inventatorilor si inovatorilor si brevetele lor, utilizand date din valoroasa lucrare “ICEPRONAV GALAŢI, 25 DE ANI DE ACTIVITATE, 1966-1991” realizata de dl ing. Constantin Alexandru. La prezentare si-au adus aportul dl ing. Radu Motoc si dl sing Gheorghe Berdan,preocupati de inovare, detinatori al mai multor certificate de inventator, carora le vor face o scurta prezentare.
Vă invitam să participati la colocviile navalistilor.
AGENDA INTÂLNIRII CCN 54
16,00 – Deschiderea lucrarilor
16,00 – Deschiderea lucrarilor
16,15 – Invenţii si inventatori din ICEPRONAV, 1966- 1991
Dr. ing. Roman Pirvulescu
17,00 – Interventii: ing Radu Motoc, sing. Gheorghe Berdan
17,30 – Discutii.
18,00 – Închiderea lucrărilor
Materiale CCN, inclusiv Caiete CCN 7, se pot accesa pe site-ul ANCONAV, www.anconav.ro.
Comitetul de organizare CCN
Dr.Ing. Gelu KAHU, – Fondator si Presedinte Onorific CCN;
Dr.Ing. Jean Sever POPOVICI, – Sponsor principal Bureau Veritas –
ing. Valentin POPESCU – Coordonator Adjunct
Ing.Vasile LĂCĂTUȘ – membru
Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator
Ing. Mircea POSTELNICU, membru
ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator