Cuvantul Presedintelui

Industria navală din România traversează o perioadă de oportunități şi provocări semnificative.

Pe de o parte, la nivel european, SEA Europe și asociațiile și companiile sale membre au ridicat cu succes profilul șantierelor navale și producătorilor de echipamente maritime ca industrii strategice pentru Europa. Datorită acestor eforturi, Uniunea Europeană s-a angajat să livreze o Strategie Maritimă Industrială. Aceasta Strategie este cheia pentru creșterea competitivității, sustenabilității și reziliența sectorului de producție maritimă din Europa, Romania fiind parte a acestui proces.

Pe de alta parte, pentru a menține la nivel competitiv internațional performanta companiilor din industria navala din Romania, este nevoie ca eforturile susținute de acestea sa fie sprijinite şi de un context legislativ şi economic favorabil la nivel național. Industria navala româneascăînseamnă, alături de companii din lanțul național de aprovizionare, zeci de mii de locuri de muncă, forța de muncă specializată, competente tehnice şi de management industrial de nivel înalt, capacitați de producție şi tehnologie excepționale.

În România se construiesc nave şi structuri maritime complexe, precum nave mari de croazieră, nave de sprijin offshore, feriboturi, mega yachturi etc., dar şi proiecte novatoare, unice. Suntem încrezători ca şi Romania va considera industria navală ca fiind industrie strategică națională, cu siguranță avem nevoie de toată susținerea.

In calitate de Președinte al ANCONAV, voi continua cu toata determinarea sa susțin acest sector de activitate pentru a continua sa ne menținem ca lideri în domeniu, sa fim parte din proiecte internaționale strategice şi astfel sa putem susține dezvoltarea, adaptabilitatea, durabilitatea şicompetitivitatea întregii industrii navale din Romania.

Alina Puia

Președinte ANCONAV