Despre CCN

Proiectul Colocviile Constructorilor de Nave (CCN) a debutat în februarie 2011, cu intenţia să se realizeze o imagine de ansamblu a modului în care s-au dezvoltat construcţiile de nave de-a lungul timpului, să pună în valoare personalităţile care au avut un rol important în domeniu, să realizeze o comuniune între generaţiile de navalişti. Proiectul se derulează sub egida Asociaţiei ANCONAV (până în 2013, sub coordonarea Asociaţiei TEHNOPOL), AGIR – Sucursala Galaţi şi a Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galaţi și cu participarea activă a Facultății de Arhitectură Navală (FAN)din Universitatea Dunărea de Jos Galați.

Sponsorul proiectului CCN, încă de la înființare, este societatea de clasificare a navelor – Bureau Veritas România.

 

Ideea de a organiza reuniuni dedicate rememorării şi tezaurizării proceselor de dezvoltare şi inovare care au determinat în mod decisiv competitivitatea industriei navale româneşti, a fost a unei echipe condusă de dr. ing. Gelu Kahu, cel care a fost unul dintre importanţii arhitecţi ai dezvoltării construcţiilor de nave din România. „S-a dorit ca CCN-urile să asambleze în mod armonios eforturile care s-au făcut în trecut cu energiile care acţionează în zilele noastre” afirma dl dr. G. Kahu. De aceea, au fost implicate atât universităţile, cât şi companiile din domeniul construcţiilor navale, au fost invitaţi specialişti de renume din diverse generaţii, studenţi şi tineri specialişti, pentru a realiza o profitabilă comunicare între generaţii.

Colocviile au loc, de regulă, în prima vineri a lunii (cu excepţia lunilor ianuarie, iulie şi august), în Sala Eminescu a Bibliotecii  V. A. Urechia din Galaţi, fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării, sau în amfiteatrul D 01 al FAN.  Lucrările prezentate au fost publicate în Caietele CCN (7 numere până în 2016) și pe site-ul ANCONAV. 

In cadrul colocviilor navaliştilor, s-a vorbit despre tradiţie, specialişti şi formarea acestora, despre proiecte deosebite, cum ar fi barjele pentru Egipt sau platformele de foraj marin,  nava de cercetare pentru Antarcica, am aflat cum s-au dezvoltat şantierele navale, proiectarea de nave, cercetarea hidrodinamică, furnizorii de echipamente şi sisteme navale şi învăţământul superior naval.

Considerăm că ceea ce facem este profitabil pentru  prestigiul industriei  navale româneşti şi pentru o mai bună cunoaştere a performanţelor ei şi a specialiştilor săi de elită, pentru diverse generaţii de specialişti din domeniu, pentru cei care vor să-şi aleagă o carieră interesantă in acestdomeniu, cu multe provocări, dar şi cu mari satisfacţii.

Pe parcursul anilor, comitetul de organizare CCN a pierdut memebri importanti: dr.ing. Gelu Kahu, fondatorul CCN, ing. Mircea Postelnicu, ing. Vasile Lăcătuș, specialiști importanți ai industriei navale. Astfel, Comitetul CCN are din 2022 componența, prezentată mai jos.

Vă invităm să participaţi la colocvii şi să citiţi materialele publicate la adresa https://www.anconav.ro/ro/ccn/  .

 

Comitetul de organizare CCN

Dr.Ing. Gelu KAHU  – Fondator CCN (1930- dec. 2018)

Dr. ing. Jean Sever POPOVICI, – Coordonator CCN – Sponsor  Bureau Veritas Romania

Contraamiral (rtr) dr. ing Constantin RUSU – președinte Liga Navală Romană,  filiala București 

Dr. ing. Roman PÎRVULESCU, membru

Ing. Valentin POPESCU   – membru

Ing. Silvia PANAITE – membru si redactor coordonator

Ing. Radu MOȚOC – membru